Wat is VCA VOL?

Het is voor verschillende professionelen in de praktijk mogelijk om een zogenaamde VCA opleiding te volgen. Daarbij wordt er een duidelijk onderscheid gemaakt tussen de VCA basis opleiding en de VCA VOL opleiding. Deze laatste cursus staat voor ‘Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden’. Het gaat hierbij dus met andere woorden om een cursus die specifiek in het leven werd geroepen voor mensen die een leidinggevende functie bekleden. Let wel, ook voor ZZP’ers die willen voldoen aan de geldende VCA normen geldt dat ze over het VCA VOL diploma dienen te beschikken. Zou je hier graag meer over te weten willen komen, bijvoorbeeld omdat je er zelf ook aan denkt om een dergelijke opleiding te gaan volgen? Lees dan vooral snel even de informatie die je terug kan vinden hier op deze pagina.

Voor wie is de VCA VOL opleiding bedoeld? 

In principe is het voor iedereen mogelijk om de opleiding te volgen. Dit althans wanneer de persoon in kwestie werkzaam is in een leidinggevende functie. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat er in de praktijk een aantal beroepen tussenuit springen. Het gaat hierbij in het bijzonder om leidinggevende personen die werkzaam zijn in bijvoorbeeld de bouwkunde, werktuigbouwkunde, de civiele techniek of technische diensten. Ook voor leidinggevenden die actief zijn in de sector van de elektrotechniek en de procesbesturing wordt het sterk aangeraden om deze cursus te volgen. 

Waarin schuilt de meerwaarde van deze cursus?

De VCA VOL opleiding zorgt ervoor dat er je wordt aangeleerd hoe je als leidinggevende je medewerkers kan motiveren om zo veilig en bovendien ook verantwoord mogelijk te werken. Daarbij wordt er ook de nodige aandacht besteed aan het milieu en de verschillende gezondheidsaspecten. Op deze manier kan je niet alleen rekenen op een uitgebreide kennis op gebied van regelgeving, daarnaast wordt ook duidelijk aan welke eisen niet alleen jijzelf, maar ook je werknemers dienen te voldoen. 

Lees tip:  Een BHV-cursus volgen

Het volgen van een VCA cursus zorgt er in de praktijk voor dat je meer kennis zal krijgen op het gebied van veiligheid. Dit zal als gevolg hebben dat het risico op ongevallen op de werkvloer aanzienlijk kan worden ingeperkt. Bovendien is het zo dat je door middel van een VCA diploma eveneens ten opzichte van (potentiële) werkgevers kan aantonen dat je over een zeer uitgebreide kennis beschikt in verband met de veiligheidsregels die zijn opgesteld voor op de werkvloer. Dit kan op de jobmarkt een interessante meerwaarde betekenen.

Hoe kan je een VCA VOL certificaat behalen?

Het VCA VOL certificaat kan worden behaald door het succesvol afronden van niet alleen de opleiding, maar ook het examen dat er aan verbonden is. Voor het afleggen van het examen ben je overigens verplicht om een beroep te doen op een erkend examencentra VCA. Ben je benieuwd naar welke vragen je voor de kiezen zal krijgen en wil je, je daar graag op kunnen voorbereiden? Dat kan. Het is mogelijk om online een soort van proefexamen af te leggen. Na afloop krijg je dan te zien wat je score op het echte examen zou zijn en of je daarmee dan uiteraard al dan niet bent geslaagd. 


Benieuwd hoe een VCA cursus verloopt? Bekijk de video op In1keerVCA.nlGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *