Mag ik met een autorijbewijs een bromfiets besturen?

Je bent in het bezit van een autorijbewijs, is dit voldoende om ook op een bromfiets te mogen rijden? Ja, dit is voldoende. Als je het rijbewijs B voor de auto ontvangt of A voor de motor dan krijg je ook het rijbewijs AM voor een bromfiets erbij.

Ben je er nog niet uit of je voor het rijbewijs AM voor een bromfiets of scooter wilt gaan of voor het rijbewijs B voor een auto? Denk er dan over na dat je al vanaf 17 jaar oud het autorijbewijs kunt halen. Met dit rijbewijs mag je ook op een scooter rijden. Een goede overweging dus om met autolessen te gaan beginnen, aangezien je dan beide voertuigen mag besturen.

Een scooter besturen met een motor- of scooterrijbewijs

Als je in het bezit bent van een motorrijbewijs A of autorijbewijs B mag je op een scooter rijden. Je krijgt dan namelijk het bromfietsrijbewijs AM erbij. Met het AM-rijbewijs mag je ook deze voertuigen besturen:

Bromfietsen

Snorfietsen

Scooters

Brommobielen

Speed-pedelecs (snelle elektrische fietsen)

Als je rijbewijs A voor de motor of B voor de auto hebt behaald en je één van de hierboven genoemde voertuigen wilt besturen hoef je geen rijbewijs te halen voor de bromfiets. Wil je hier zeker van zijn? Controleer dan je rijbewijs door te kijken of er AM op staat. Als dat het geval is betekent dat, dat jij op een bromfiets mag rijden.

Gaan voor je bromfietsrijbewijs of het autorijbewijs

Er zijn verschillen tussen het bromfietsrijbewijs en het autorijbewijs. De belangrijkste verschillen hebben we voor je opgesomd:

Lees tip:  Profiteren van de beurskoersen

Autorijbewijs
Je kunt lessen volgen wanneer je 16,5 jaar of ouder bent. Je behaalt je auto theorie examen bij het CBR en wanneer je er klaar voor bent doe je je praktijkexamen. Door het halen van het rijbewijs B mag je ook rijden op een bromfiets of scooter.

Denk eraan: je mag niet rijden op een motor met het autorijbewijs B. Ga je voor het motorrijbewijs A? Dan ben je niet bevoegd om in een auto te rijden. Scooters en bromfietsen mag je besturen met rijbewijs A en B.

Bromfietsrijbewijs

Wanneer je 15,5 jaar of ouder bent mag je een scooter theorie examen doen en wanneer je 16 jaar of ouder bent mag je ook rijlessen nemen en uiteindelijk bij het CBR praktijkexamen doen. Wanneer je voor je praktijkexamen slaagt krijg je het rijbewijs AM. Je mag dan bromfietsen, snorfietsen scooters, speed-pedelecs, en brommobielen besturen.

Ben ik bevoegd om te rijden op een bijzondere bromfiets zoals de Segway?

Een onderscheid voor ‘bijzondere bromfietsen’ wordt gemaakt door de Rijksoverheid. Dit geldt voor een Segway, maar ook voor een Stint en een Trikke. Je hoeft hiervoor niet in het bezit te zijn van een bromfietsrijbewijs, motorrijbewijs A of autorijbewijs. Ook zonder deze rijbewijzen mag je aan het verkeer deelnemen op deze ‘bijzondere bromfietsen’. Wel moet je je natuurlijk houden aan de geldige verkeersregels.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *