Het ontwerpen van een omgevingsplan kan best wel lastig zijn. Er moet een heldere structuur in zitten die gebaseerd is op een paar dingen. Heb je hulp nodig bij een omgevingsplan? In deze blog vertellen we je alles wat je nodig hebt om een goed plan neer te zetten.
Wat is een omgevingsplan?
Allereerst is het belangrijk om goed te begrijpen wat een omgevingsplan is. In een omgevingsplan staan alle regels over activiteiten die gevolgen hebben voor de fysieke leefomgeving. Het plan bevat de regels die nodig zijn en houden rekening met evenwichtige toedeling van functies op verschillende locaties. Lees verder als je hulp nodig hebt bij een omgevingsplan maken.
Waarom een omgevingsplan?
Ja waarom maak je eigenlijk een omgevingsplan? Sommige gemeentes willen niet meer op traditionele manier bestemmingsplannen maken en kiezen daarom voor een flexibele doelstelling. Andere gemeentes gebruiken het zodat ze meer integraliteit kunnen verwezenlijken.
Voor wie wordt het omgevingsplan gemaakt?
Het omgevingsplan wordt vaak geschreven voor verschillende groepen mensen. Voor de volgende mensen is het belangrijk:
- Medewerkers van gemeentes en hun diensten zoals GGD, brandweer, etc.
- Mensen die betrokken zijn bij het digitaliseren van het plan
- Betrokken mensen bij het opzetten van juridische en toepasbare regels.
Voordelen van een omgevingsplan
Er zijn een aantal voordelen van het omgevingsplan. Een paar van die voordelen zijn:
- Het verband en samenhang tussen regelingen worden inzichtelijker
- Er is meer transparantie omdat alles op dezelfde plaats terug is te vinden
- Het biedt een mooie kans om regels duidelijker en toegankelijker te maken
- Wijzigingen in de regels kunnen makkelijker worden doorgevoerd
Structuur en systematiek
De heldere structuur is een voorwaarde voor het evenwichtig toedelen van functies en activiteiten aan locaties en het stellen van regels die nodig zijn daarvoor. In een gebied spelen verschillende belangen zoals gezondheid, veiligheid en energie een belangrijke rol die meegewogen moeten worden.
De juiste balans
Het doel van het omgevingsplan is het toedelen van functies en activiteiten aan locaties en het stellen van regels die met het oog daarop nodig zijn. Het is een complexe opgave. Om het goed aan te pakken kan je twee dingen doen. Allereest met een herkenbare gebiedsindeling. Als tweede met een systematiek voor het selecteren van evenwichtige regels bij het toedelen van functies aan gepaalde gebieden.
Wat kan aangeboden worden?
Hulp bij omgevingsplan nodig? Bepaalde bedrijven kunnen je goed helpen! Met het geven van de structuur en systematiek kunnen ze met de medewerkers en het bestuur de uitgangspunten bespreken voor het omgevingsplan. Stapsgewijs wordt er in creatieve sessies gewerkt. Deze sessies worden begeleid en zo wordt er op een leuke sfeer gecreëerd.
De toekomst van het omgevingsplan
Je moet met alle aspecten rekening houden als je een goed omgevingsplan wil hebben. Kennis van de ondergrond moet gekoppeld zijn aan wat de bovengrondse ontwikkeling van functies is. Het belang van 3D omgevingsplannen neemt daarom toe. Een 3D omgevingsplan is een cruciaal instrument voor gemeentes om vooruit te kijken op een duurzame toekomst.