Word je eigen boekhouder: drie tips

Boekhouding is een klusje wat er nou eenmaal bij komt kijken als je een eigen onderneming start. Over het algemeen is het niet iets waar de meeste mensen heel enthousiast van worden, tenzij je natuurlijk van beroep een boekhouder of auditor bent. Veel mensen besteden dit klusje daarom ook uit. Het kost echter wel geld om dit te doen, en voor sommige mensen is het fijn om het allemaal toch zelf bij te houden. Wil jij je boekhouding zelf doen? Lees hier drie tips.

1: Lees je goed in

Boekhouding is erg belangrijk. Wanneer je bijvoorbeeld je belastingaangifte niet goed op orde hebt, kun je flinke boetes verwachten. Zorg er daarom ten alle tijden voor dat je alles bewaard wat nodig is. Er zijn mensen die jarenlang studeren om boekhouder te worden. Dat betekent niet dat jij dat ook moet doen, maar het vereist wel enige kennis. Lees je dus altijd erg goed in voordat je een begin maakt met het bijhouden van de boekhouding. Zo voorkom je fouten en weet je het (zo goed als) zeker dat je het goed doet.

2: Digitaliseer alles

Dingen als facturen en loonadministratie gaat tegenwoordig natuurlijk allemaal digitaal. Daarom is het slim om je administratie enkel digitaal bij te houden. Krijg je toch iets wat niet digitaal is, zoals een kassabon? Scan deze in en sla het op met een duidelijke naam, zodat deze dingen ook digitaal zijn. Zo hoef je niet twee verschillende dingen bij te houden, maar heb je alles bij elkaar. Bovendien zijn digitale bestanden een stuk makkelijker op te slaan en te ordenen.

Lees tip:  Hoe zorg je dat de capaciteitsplanning van je organisatie goed werkt?

3: Laat een boekhouder meekijken

Het is mogelijk om een boekhouder mee te laten kijken met jouw boekhouding. Zo doe je het werk zelf en heb je alles in eigen hand, maar is er iemand met veel kennis die kan kijken of je jouw werk goed uitvoert. Zeker aan het begin is dit aan te raden. Zijn er geen dingen die je vergeet of zijn er geen manieren om het op een handigere manier bij te houden? Op deze vragen kan een boekhouder dan antwoord geven. Op die manier voorkom je de hoge boetes die je van de belastingdienst krijgt wanneer je iets niet helemaal op orde blijkt te hebben. Kijk naar de mogelijkheden bij een accountantskantoor.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *