Waarom het belangrijk is om met SPSS overweg te kunnen

Op school hebben we allemaal wel te maken gehad met het programma SPSS (Statistical Package for the Social Sciences). De een vindt het hartstikke leuk om er mee te werken, terwijl de ander er een bloedhekel aan heeft. Toch zijn er veel redenen te noemen waarom het belangrijk is om goed overweg te kunnen met SPSS. Wij geven je er meer informatie over.

Correct met data leren werken

We leven in een samenleving waarin data voorop staat. Het werken met data is ontzettend belangrijk en dat wordt alleen maar belangrijker in de toekomst. Door al op een vroege leeftijd met SPSS, oftewel met data te leren werken, leren we al in een vroeg stadium om correct met data om te gaan. Dit zal voor iedereen, op welke manier dan ook, ooit goed van pas komen. 

De betrouwbaarheid van een steekproefonderzoek controleren

Bij het doen van een onderzoek onder een bevolkingsgroep kun je bijna nooit de hele groep ondervragen. Daarom houd je het onderzoek onder een steekproef van die groep. Met SPSS kun je onderzoeken of de steekproef significant betrouwbaar genoeg is om representatief te zijn voor het onderzoek. Dat houdt in dat er statistisch gezegd kan worden dat de resultaten geen toeval zijn. SPSS helpt je om dit correct te berekenen.

Data te visualiseren

Bij het doen van onderzoek moeten de resultaten in de meeste gevallen worden gepresenteerd. Om een boodschap het beste over te brengen is het handig om de data uit het onderzoek te visualiseren. In SPSS is het mogelijk om de data die in het programma aanwezig is op een correcte manier te visualiseren. Op deze manier kun je jouw boodschap zo goed mogelijk over laten komen bij degene waar jij dat wilt.

Lees tip:  3 handige tips voor het afronden van je scriptie

Hulp nodig bij SPSS

Het programma SPSS kan voor sommige mensen erg frustrerend zijn om ermee te werken. Dat kan ervoor zorgen dat mensen het vermijden of niet het maximale eruit halen. Je kunt zelf natuurlijk veel oefenen en informatie opzoeken, maar de beste en snelste manier is om hulp te krijgen van iemand die er een echte kenner in is. Hulp bij SPSS loont zich daarom al snel en aarzel er dan ook niet over. 
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *