Een eigen bedrijf starten, hoe doe je dat?

Een bedrijf opzetten doe je niet van de één op de andere dag, er komt hier doorgaans een hoop bij kijken. Zorg ervoor dat je je goed inleest over welke voorbereidingen je kunt treffen en ook over zaken waar je tijdens het opzetten van het bedrijf tegenaan kunt lopen, om verrassingen te voorkomen.

De voorbereidingen

Kies een rechtsvorm die bij jouw bedrijf past. Er zijn verschillende soorten, zoals een eenmanszaak of een VOF of BV. Denk na over een passende bedrijfsnaam die nog niet in gebruik is bij de Kamer van Koophandel. In het register kun je checken of dit het geval is. Laat ook alvast een logo ontwerpen (tenzij je dit natuurlijk zelf kunt) en zorg dat er een website gemaakt wordt die marketingtechnisch in orde is én die er ook nog eens goed en overzichtelijk uitziet. 

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel, maak een ondernemingsplan en stel algemene voorwaarden op. Dit laatste kun je ook uitbesteden. Denk na over vergunningen die je eventueel moet gaan aanvragen, over verzekeringen die je af moet sluiten en over de locatie van je bedrijf. Ga je vanuit huis aan de slag of is het efficiënter om ergens een bedrijfspand te huren? In sommige gevallen kun je subsidies ontvangen of kun je een starterslening aanvragen. Ga dus goed na of dit voor jou van toepassing is. Ook is het handig om alvast na te denken over je boekhouding. Ga je dit zelf bijhouden, of schakel je liever een boekhouder in? 

Juridische eisen

Lees tip:  Yellow belt lean: wat is het?

Naast bovenstaande tips zijn er ook een aantal juridische zaken waar rekening mee gehouden dient te worden. Je zou je hier zelf in kunnen verdiepen, maar je kunt er ook voor kiezen een juristenkantoor in te schakelen waar je op terug kunt vallen wanneer je met bijvoorbeeld aandelenleaseproducten in de problemen raakt, zoals Leaseproces. Leaseproces zou je goed van juridisch advies kunnen voorzien, zodat je met een gerust hart aan de slag kunt.
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *