Wat is het beste moment om je bedrijf te verkopen?

Ga je jouw bedrijf verkopen, of overweeg je een verkoop? Dan zul je je misschien afvragen wat het beste moment is om dit te doen. Nu, of nog even wachten? Veel hangt af van de huidige situatie binnen het bedrijf, de markt waarin je bedrijf actief is en jouw persoonlijke/zakelijke leven. Als er onzekerheid heerst, kan het nemen van een belangrijke financiële beslissing erg beangstigend zijn. Maar dat betekent niet dat het uitstellen van de verkoop altijd de beste keuze is. In dit blog wegen we de mogelijkheden tegen elkaar af.

Wat zijn de mogelijkheden?

Zelfs wanneer je twijfelt of dit het beste moment is om je bedrijf te verkopen, zijn er al bepaalde processen die je in gang kunt zetten. Denk aan het vinden van potentiële kandidaten, het bepalen van de bedrijfswaarde, het in kaart brengen van de risico’s die een directe verkoop met zich meebrengt. Door antwoorden op deze vragen te krijgen, krijg je al snel meer duidelijkheid over wat de beste keuze voor jouw bedrijf is. Misschien is een directe verkoop niet ideaal, maar is een gefaseerde overname wel mogelijk? Vaak dient de oplossing zich aan door gewoon te starten met het verkooptraject. Durf je de verkoop niet aan? Dan kun je de lopende gesprekken altijd nog afkappen of uitstellen in overleg met de koper.

Niets doen is niet verstandig

Wanneer je twijfels hebt over het verkopen van je bedrijf, kun je ervoor kiezen om niets te doen. Dit raden we echter af. Er is een reden die je aan het twijfelen brengt. Het minste dat je kunt doen is het onderzoeken van de situatie. Wat is het probleem, is er een probleem? Kun je de verkoop voorkomen door zaken anders aan te pakken, of leidt iedere weg uiteindelijk toch naar het verkopen van je bedrijf? Een dergelijk onderzoek kan maanden duren, maar het geeft je wel de kans om orde op zaken te stellen en een beslissing te nemen die het beste is voor jou en jouw bedrijf. Doe je niets? Dan verandert er natuurlijk ook niets, wat op de lange termijn je mogelijkheden alleen maar verder beperkt.

Lees tip:  Dieet cursus en begeleiding

Advies over jouw situatie?

Wil je weten wat de beste aanpak is om jouw bedrijf te verkopen? Schakel dan de hulp van een overnamespecialist in. Deze adviseur heeft ruime ervaring met overnametrajecten en heeft zowel met kopende als verkopende partijen samengewerkt. Bespreek je mogelijkheden met de overnamespecialist om meer te weten te komen over de mogelijkheden en risico’s die gemoeid gaan met het verkopen van je bedrijf.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.