Verschil fiscaal recht en fiscale economie

Vaak worden de opleidingen fiscaal recht en fiscale economie verward met elkaar. Dat dit gebeurt, is niet heel vreemd. Er zijn veel overeenkomsten tussen deze twee opleidingen en veel onderwerpen worden bij beide studies geleerd. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen fiscaal recht en fiscale economie? Na het lezen van deze blog, is voor jou duidelijk waarin de opleidingen verschillen van elkaar.

Fiscaal recht

Als eerst is het belangrijk om te weten wat nou fiscaal recht en fiscale economie inhouden. Wanneer je fiscaal recht studeert, leer je hoe het belastingrecht in elkaar steekt en hoe je dit toepast in de samenleving. Je leert hoe je belastingheffing op een eerlijke manier verdeelt onder bedrijven en burgers. Als fiscaal jurist of advocaat kan je werk doen voor de gehele samenleving, iedereen betaalt namelijk belasting. Er zijn veel advocatenbureaus die gespecialiseerd zijn in fiscaal recht. Een voorbeeld van zo’n advocatenbureau is Vink fiscale advocatuur. Nadat je fiscaal recht hebt afgerond, kan je bijvoorbeeld gaan werken bij zo’n advocatenbureau, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Zo kan je ook bijvoorbeeld fiscaal adviseur, bedrijfsjurist of inspecteur worden.

Fiscale economie

Wanneer je fiscale economie studeert staat er eigenlijk één vraag centraal. Wat voor invloed hebben belastingen op de economie? Dit is super breed, je kan het namelijk bekijken vanuit het perspectief van de overheid, bedrijven en burgers. Je moet weten hoe de economie in elkaar zit, maar ook hoe de fiscale wetgeving elkaar steekt. Je moet namelijk weten wat wel en wat niet mag. Nadat je bent afgestuurd en gaat werken, ga je je bezig houden met de economie en met de rechten. Dit kan je bijvoorbeeld doen bij een grote onderneming, de belastingdienst of een centrale overheid. Een fiscaal econoom moet analytisch, secuur en juridisch geïnteresseerd zijn.

Lees tip:  Yellow belt lean: wat is het?

Verschillen

Zoals al benoemd is, is er veel overlap tussen deze twee studies. Het belangrijkste verschil is dat bij fiscale economie het voornamelijk gaat over de economische aspecten. Bij fiscaal recht ligt de focus meer op juridische aspecten. Ook wanneer je afgestuurd bent, zal een fiscaal econoom een economischere functie hebben en een fiscaal jurist of advocaat zal een meer juridische functie hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *