opdracht

Interim opdracht: anders dan een ZZP opdracht en een freelance opdracht?

De termen interim opdracht, ZZP opdracht en freelance opdracht worden nogal eens door elkaar gehaald. In sommige situaties is dat ook zo en is er sprake van een grijs gebied, maar in andere situaties is er maar één optie mogelijk. Allen worden uitgevoerd door zelfstandig ondernemers, genaamd interimmers, ZZP’ers en freelancers. Wat ze precies doen verschilt echter en dat is dus ook waar je op moet letten als je één van deze opties kiest. Lees hier verder over de termen interim opdracht, ZZP opdracht en freelance opdracht en wanneer je welke het beste gebruikt.

Wat is een interim opdracht?

Een interim opdracht is een tijdelijke opdracht. Als interimmer word je tijdelijk bij een bedrijf neergezet om daar te werken. Het is vanaf het begin voor beide partijen duidelijk dat dit niet om dienstverband gaat en dat er een einde komt aan de overeenkomst. Een interimmer komt vaak langs om orde op zaken te stellen, bijvoorbeeld als het debiteurenbeheer uit de hand loopt. Maar een interim opdracht kan ook zijn voor als je de baan van iemand overneemt tijdens de zwangerschap of als je tijdelijk komt helpen omdat het abnormaal druk is.

Interim werken via een detacheringsbureau

Interim opdrachten zijn anders dan freelance- en ZZP opdrachten omdat ze ook via een detacheringsbureau kunnen lopen. Je werkt als interimmer dan eigenlijk in dienstverband. Werken voor een detacheringsbureau betekent dat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar werk, maar dat ze contact opnemen met jou als er een geschikte interim opdracht binnenkomt. Op die manier heb je meer zekerheid en eigenlijk altijd werk, maar verlies je wel een beetje van de vrijheid die ZZP’ers en freelancers wel hebben.

Lees tip:  Hoe leer je het beste schilderen?

Wat zijn ZZP- en freelance opdrachten?

ZZP staat voor Zelfstandige Zonder Personeel en freelancers zijn dat eigenlijk ook. Feitelijk betekenen ZZP- en freelance opdrachten eigenlijk hetzelfde en zijn het opdrachten voor mensen die voor zichzelf werken. In de volksmond zijn de ZZP’ers de mensen die met hun handen werken, zoals loodgieters, hoveniers, kappers en schilders. Freelancers zijn mensen die werken met hun hoofd, zoals schrijvers, illustratoren en fotografen. Freelancers kunnen ook een interim opdracht oppakken, maar ZZP’ers doen dat eigenlijk nooit. Interimmers kunnen ook als freelancer werken, als ze besluiten om zich niet bij een detacheringsbureau aan te sluiten.

Interim opdrachten zijn uitdagend

Veel van deze opdrachten worden aangeboden als ergens orde op zaken gesteld moet worden. Als in jouw bedrijf het aantal wanbetalers uit de hand begint te lopen en je huidige debiteurenbeleid duidelijk niet voldoende is, dan kun je een detacheringsbedrijf inschakelen om de wanbetalers op te sporen en tot betaling aan te manen. Ze helpen dan ook jouw beleid opnieuw op te zetten, je personeel te trainen en er zorg voor te dragen dat het niet nog een keer gebeurt. Ook al is een interim opdracht dus vaak tijdelijk, het is afwisselend, uitdagend en belonend. Je haalt er veel voldoening uit en bouwt uiteraard elke keer weer nieuwe vaardigheden op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *