Het belang van goed verandermanagement

Veranderingen, soms snakken mensen ernaar en soms schrikt het mensen af. Veranderingen laten ons namelijk uit onze comfortzone stappen. Een andere koers varen dan dat we gewend zijn. Toch is het af en toe nodig om veranderingen waar te maken. Dit kan overal voorkomen, op je werk, in je relatie, of misschien wel in je hele leven. Het is echter niet makkelijk om veranderingen goed door te voeren. Hoe bepaal je namelijk waar verandering nodig is en waar dit overbodig is? Verandermanagement kan je hierin helpen. In deze blog staan verschillende tips om aan de slag te gaan met verandermanagement!

Wees niet overmoedig

Er is niets demotiverender dan een doel hebben waarvan je eigenlijk al weet dat je het nooit gaat kunnen realiseren. Wees bij het opstellen van de doelen die je wilt bereiken met de verandering dan ook gewoon realistisch. Er is natuurlijk niks mis met ambitieus zijn en hoge doelen stellen, maar vraag je altijd af of de doelen daadwerkelijk haalbaar zijn. Dit is voornamelijk erg belangrijk bij verandermanagement op de werkvloer. Je wilt namelijk wel dat je collega’s en werknemers de verandering steunen, want je zult ze hard nodig hebben om de doelen te behalen. Steun zal snel vervagen als zij doorhebben dat er onrealistische doelen van hen verwacht worden.

Waar is verandering nodig?

Kritisch kijken naar de huidige aanpak is essentieel voordat je überhaupt kan gaan nadenken over verandering. Om te voorkomen dat je in je eigen tunnelvisie terecht komt, is het belangrijk om naar de visies van andere mensen te vragen. Je werknemers bijvoorbeeld! Zij kijken natuurlijk met een hele andere bril naar de organisatie dan dat jij als werkgever misschien doet. Als je erin slaagt om de stem van je werknemers mee te nemen in je doelen, zal er veel meer draagvlak zijn om de verandering te ondersteunen.

Lees tip:  De onderdelen van een ondernemingsplan

Een professional inschakelen

Zoals je hebt kunnen lezen in dit artikel komt er nogal veel kijken bij goed verandermanagement. Waar moet je bijvoorbeeld in godsnaam beginnen? Gelukkig zijn er tegenwoordig professionals die je hierin een handje kunnen helpen. Neem bijvoorbeeld deel aan een workshop verandermanagement! Hierin worden alle handvatten geboden die nodig zijn om de werkwijze binnen je organisatie over een hele andere boeg te gooien. Het is altijd handig als iemand van buitenaf ook eens kritisch naar de aanpak kijkt, omdat je misschien achter dingen komt die je nooit zelf had bedacht.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *