De onderdelen van een ondernemingsplan

Wanneer je een eigen bedrijf wilt beginnen, kun je niet zomaar van de ene op de andere dag aan de slag. Hier gaat een lang proces aan vooraf. Want om jouw bedrijf te laten starten heb je in de meeste gevallen een lening nodig van de bank. En voordat je deze lening krijgt heb je een goed ondernemingsplan nodig. Maar ook om voor jezelf alles op een rijtje te hebben is een plan heel handig. Uit welke onderdelen bestaat zo’n ondernemingsplan?

Begin met een introductie

Dit lijkt misschien een van de makkelijkere onderdelen maar dat is het zeker niet. In de introductie laat je mensen kennismaken met jou en je bedrijf, daarom moet dit stuk tekst perfect zijn. Hierin moet dus naar voren komen wie jij bent, wat je gedaan hebt en wat je plan is. Ook vat je kort samen wat de lezer gaat tegenkomen in dit document.

Voorstellen van je onderneming

De volgende stap is het voorstellen van je onderneming. Vertel de naam, de plaats waar je je onderneming wilt vestigen en de behoefte waarin je bedrijf voorziet. Laat ook weten hoe het bedrijf is opgebouwd: wie de baas is, of je personeel hebt en meer. Je gaat dieper in op de doelen van je onderneming. Hierin laat je jouw ambitie zien maar wel op een realistische manier. De doelen die je stelt moeten gebaseerd zijn op onderzoek die jij hebt gedaan in de toekomstige markt van jouw onderneming.

Marktonderzoek

Om te laten zien dat jij op de hoogte bent van de ontwikkelingen in de branche waar je jouw onderneming wilt starten, is een marktonderzoek van belang. In dit onderzoek laat je dus zien dat je kennis van zaken hebt. Laat dus duidelijk zien wie je doelgroep is, hoe je deze doelgroep gaat bereiken en meer. Geef ook een analyse van de concurrentie binnen jouw markt.

Lees tip:  Loop deze leuke schoonmaak vacature in Dordrecht niet mis | Lokale Vacatures

Het financiële aspect

Minstens zo belangrijk: de financiën. Heb je een startkapitaal nodig? Geef aan hoeveel je nodig hebt, waarom je het nodig hebt en waar je het voor wilt gebruiken.  Als laatst moet je ook aangeven hoe je denkt winst te gaan maken. Kom met een concreet plan om eventuele investeerders te overtuigen.

Hulp bij het opstellen van een ondernemersplan

Het is natuurlijk ook mogelijk om hulp te krijgen bij het opstellen van een ondernemersplan. Zo kan een administratiekantoor of een boekhouder je hier uitstekend in begeleiden, en ervoor zorgen dat je de beste start hebt bij het beginnen van je onderneming!
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *