Goed haardhout

Cursus in het aansteken van je kachel

Heel veel Nederlanders hebben nog een houtkachel in huis. Dit is ook niet gek, want een kachel geeft toch altijd sfeer in huis en de warmte die ervan afkomt is echt heerlijk. Ondanks dat veel mensen deze kachel hebben wordt deze toch vaak op de onjuiste manier aangestoken. In dit artikel wil ik je dan ook graag een korte cursus geven hoe je de kachel op de juiste manier aan moet steken.

Goed haardhout is de basis

Haardhout kopen: Dat is waar alles mee begint. Want om de kachel goed aan het branden te krijgen heb je kwalitatief en goed gedroogd hout nodig. Haardhout is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en maten, maar er zit veel verschil tussen de houtsoorten. De éne geeft bijvoorbeeld snel en kort warmte af terwijl de andere houtsoort langzaam, maar over een langere tijd warmte afgeeft. Denk dus goed na wat voor warmte en dus type hout je op zoek bent. Als je twijfelt dan raad ik je aan om van meerdere soorten hout een klein aantal te bestellen. Kies het type hout dat je het beste bevalt zodat je deze in de toekomst kunt gebruiken.

Aanmaakblokjes en kranten

Anno 2020 zie ik nog te veel mensen knoeien met een grote hoeveelheid aanmaakblokjes of zelfs oude kranten. Kranten geven vaak onnodig veel rook en vragen veel inspanning om je haard ook daadwerkelijk aan het branden krijgen. Bij Aanmaakblokjes worden er vaak te veel gebruikt, wat natuurlijk ook zonde is. Je vraagt je dan af: “Wat is dan wel handig”? Nou dat zijn natuurlijk de aanmaakkrullen. Dit zijn houtwol krullen waarmee je zuinig en zeer efficiënt je kachel mee aan kunt steken.

Lees tip:  Een vakantie naar Hikkaduwa?

Doorvoer van lucht

Het aansteken van je kachel blijft niks anders dan het toepassen van de branddriehoek. Zorg er dus ook voor dat je een goede aanvoer van zuurstof hebt. Dit kun je doen door de luchttoevoer van je kachel (en afvoer) goed schoon te houden.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *