Cijferreeks oefenen voor een assessment

Cijferreeksen worden vaak als onderdeel gebruikt voor een assessment. Het is dus van belang om cijferreeksen goed onder de knie te krijgen om zo het assessment met succes te doorlopen. Wat houdt een cijferreeks precies in en hoe kun je hiervoor oefenen? Wat maakt een cijferreeks nou zo lastig? Je leest het hier.

Wat is een cijferreeks?

Cijferreeksen vallen onder numeriek redeneren, waarbij het idee is dat je een reeks getallen te zien krijgt waarbij jij het laatste getal moet bepalen. Op basis van de voorgaande getallen zal je moeten achterhalen welke berekeningen er gebruikt zijn. Wanneer je die berekening vervolgens toepast, kun je het laatste getal invullen. Onder de berekeningen in een cijferreeks vallen onder andere optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen, breuken, percentages, decimalen en machten. Bij cijferreeksen zijn er daarnaast nog variaties waarbij er reeksen van berekeningen kunnen voorkomen, er kunnen getallen in de reeks weggelaten zijn en er kunnen toenemende en/of afnemende veranderingen plaatsvinden. Cijferreeksen dienen vaak zonder rekenmachine gemaakt te worden, maar geen zorgen, door cijferreeksen te oefenen is dit geen enkel probleem.

Cijferreeks oefenen

Om je zo goed mogelijk voor te bereiken op cijferreeksen in een assessment is het belangrijk om cijferreeksen te oefenen. Er zijn verschillende trucjes voor het oefenen van een cijferreeks.

Begin eerst met het uitschrijven van de verschillen tussen de getallen. Op deze manier krijg je een overzicht van de toe of afname en is het makkelijker om de berekening te bepalen. Let op; is het bijvoorbeeld steeds een positieve of steeds een negatieve verandering? Wordt het getal misschien steeds gehalveerd?

Lees tip:  Leer de mooiste nagels zetten tijdens de nagel cursus

Wanneer je de onderliggende verschillen uitschrijft, kun je de patronen makkelijker bepalen. Zo kan het ook zijn dat er 2 patronen door elkaar lopen. Sla zo ook eens een getal over om te kijken of de berekening dan wel logisch is.

Bij cijferreeksen kan het ook gaan om zeer complexe vergelijkingen. Door veel cijferreeksen te oefenen, kun je deze vergelijkingen sneller herkennen en zal je merken dat het steeds vlotter en makkelijk zal gaan.

Wacht dus niet te lang en begin nu met je cijferreeks oefenen voor het assessment!

Verschillende soorten cijferreeksen

Het kan van belang zijn om je eens te verdiepen in het assessmentbureau waar jij het assessment zult moeten maken. Zo weet je ten eerste of je een cijferreeks kunt verwachten, maar je kunt er vaak ook achter komen welke cijferreeksen vaak gebruikt worden door het bureau. Het ene bureau vraagt wellicht andere antwoordmogelijkheden dan de ander en de diversiteit aan vragen kunnen ook tussen de bureaus verschillen. Wanneer je bij een specifiek bureau bijvoorbeeld vragen op tijd moet maken, is het fijn als je dit van tevoren geoefend hebt. Zo voorkom je de kans dat je tijdens het assessment in tijdsnood komt.

Bron: https://hellotest.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *