Wat zijn CFD’s en hoe werken ze precies? – snelcursus

Beleggen is niet alleen weggelegd voor mensen met een groot vermogen. Ook als je minder geld op je spaarrekening hebt staan, kun je starten met beleggen. Niet door de dure aandelen van grote bedrijven te kopen, maar door te starten met CFD beleggen. Wat CFD’s precies zijn en hoe CFD beleggen werkt, lees je op deze pagina

Wat zijn CFD’s?

Binnen de crusus is het van belang om eerst te begrijpen wat CFD’s precies zijn. De afkorting CFD staat voor Contract for Difference. Een Contract for Difference is een financieel product, dat je kunt gebruiken om jouw vermogen snel en eenvoudig te laten groeien. Niet door grote investeringen te doen, maar door met kleine bedragen te beleggen. 

Een Contract for Difference is in feite een contract tussen twee partijen. Deze partijen zijn de belegger en de broker. Beleg je in een CFD, dan spreek je in feite met je broker af om het waardeverschil van een onderliggend goed tussen nu en de toekomst te verrekenen. Het onderliggende goed kan een aandeel zijn, maar ook een grondstof, een vreemde valuta of een beursindex. Het gaat om een product waarvan de waarde schommelt. 

Het waardeverschil is het verschil in de prijs van het onderliggende goed tussen het moment dat je in de CFD investeerde en het moment dat het contract wordt beëindigd. Investeer je bijvoorbeeld in een Unilever CFD bij een koers van 40 euro en is de koers na het beëindigen van de CFD 45 euro? Dan krijg je 5 euro van je broker. Is de koers 35 euro na het beëindigen van de CFD, dan betaal je jouw broker 5 euro. 

Lees tip:  Naar welke muziek moet je luisteren tijdens het studeren?

Long of short

In dit deel van de cursus bekijken we het verschil tussen long en short gaan. Met CFD beleggen speculeer je op een waardestijging of -daling. Verwacht je dat de waarde van het onderliggende product gaat stijgen? Dan ga je ‘long’. Verwacht je dat de waarde van het onderliggende product gaat dalen? Dan ga je ‘short’. Ga je ‘long’ en stijgt de waarde inderdaad? Dan maak je winst. Ga je ‘short’ en daalt de waarde van het product? Dan verdien je ook geld. Dit betekent dat je ook winst kunt maken bij een waardedaling.

Stel, je neemt een long positie op het aandeel Unilever. Op het moment dat je de Unilever CFD koopt, is de koers van het aandeel 40 euro. Op het moment dat jouw CFD verlopen is, is het aandeel 41,50 euro waard. Dit betekent dat je per CFD 0,50 euro verdient. Koop je 1 CFD? Dan is je winst niet zo groot. Koop je echter 100 CFD’s, dan is de winst wel flink. 

Beleggen bij een online broker

CFD beleggen doe je altijd bij een online broker. Dit is een bedrijf dat vele verschillende CFD’s aanbiedt. Denk hierbij aan CFD’s voor aandelen van bekende bedrijven, maar ook voor grondstoffen, vreemde valuta’s en ga zo maar door. Om te starten met CFD beleggen, maak je eerst een beleggingsaccount aan bij een broker. Vervolgens zet je hier geld op. Dit geld gebruik je om in CFD’s te investeren. 

Houd er rekening mee dat het CFD beleggen bij een broker niet gratis is. De meeste brokers hanteren transactiekosten voor iedere transactie die je doet. Dit betekent dat je geld moet betalen als je CFD’s koopt, maar ook als je CFD’s verkoopt. Hoe lager de kosten van een online broker, des te meer geld je overhoudt van jouw CFD winst. Het is dan ook belangrijk om een goede, betrouwbare én goedkope broker te zoeken voor CFD beleggen.

Lees tip:  Een begeleidingstraject

Oefenen met CFD beleggen

CFD beleggen is niet moeilijk, maar het is wel goed om hier even mee te oefenen. Dit doe je met een demo-account, bijvoorbeeld van de broker Plus500. Met een demo-account kun je met fictief geld beleggen. Heb je even geoefend met het beleggen met nepgeld, dan kun je jouw account omzetten in een echt beleggingsaccount. Nu kun je echt starten met CFD beleggen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *