Wat is organisatieontwikkeling?

Organisatieontwikkeling (OD) is een gebied van onderzoek, theorie en praktijk, gewijd aan het vergroten van de kennis en effectiviteit van mensen die in organisaties werken. OD is in de jaren vijftig ontstaan uit de vakgebieden personeelszaken en psychologie en heeft zich sindsdien verder ontwikkeld. De kern van OD is het verbeteren van individuele en organisatorische prestaties. Beoefenaars gebruiken een verscheidenheid aan technieken om organisaties te helpen de gewenste resultaten te bereiken. Als je geïnteresseerd bent in een carrière in organisatieontwikkeling, lees dan verder om meer te weten te komen over wat het vakgebied inhoudt.


Wat doen professionals in organisatieontwikkeling?


Professionals in organisatieontwikkeling werken met organisaties om hun prestaties te verbeteren. Ze helpen organisaties problemen te identificeren en oplossingen te bedenken die de efficiëntie en effectiviteit verbeteren. Veel deskundigen op het gebied van organisatieontwikkeling hebben een achtergrond in de psychologie of personeelszaken.

Enkele veel voorkomende taken die professionals in organisatieontwikkeling kunnen uitvoeren zijn
Uitvoeren van behoeftebeoordelingen- Om een organisatie te helpen verbeteren, moeten OD-beoefenaars eerst de gebieden identificeren die verbetering behoeven. Dit gebeurt meestal door middel van enquêtes, interviews, focusgroepen of andere methoden van gegevensverzameling
Ontwerpen van trainingsprogramma’s – Zodra de behoeften zijn vastgesteld, ontwikkelen OD-beoefenaars trainingsprogramma’s om werknemers te helpen de vaardigheden te verwerven die ze nodig hebben om succesvol te zijn.

Faciliteren van verandering – Een van de belangrijkste taken van een OD-professional is het helpen van organisaties bij veranderingsinitiatieven. Dit kan het ontwikkelen van veranderingsplannen inhouden, het communiceren met belanghebbenden, en het helpen van werknemers om zich aan te passen aan nieuwe manieren van werken.
Resultaten evalueren – Nadat veranderingen zijn doorgevoerd, evalueren OD-beoefenaars de resultaten om er zeker van te zijn dat de gewenste resultaten zijn bereikt.

Lees tip:  Hoe kan ik beleggen in CFD’s?

Conclusie


Als je geïnteresseerd bent in het helpen van organisaties bij het verbeteren van hun prestaties, dan is een carrière in organisatieontwikkeling misschien iets voor jou. OD-beoefenaars gebruiken hun vaardigheden in beoordeling, training, facilitering en evaluatie om organisaties te helpen succes te boeken. Als je een achtergrond hebt in psychologie of human resources, dan kun je bijzonder lonend werk vinden als organisatieontwikkelaar.

Bron: https://www.criticalminds.com/nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *