Wat houdt het VCA in?

VCA is een afkorting voor: Veiligheid Checklist Aannemers. Het is een middel met als doel, ervoor te zorgen, dat de veiligheid op en rond werkplaatsen en bouwplaatsen, zoveel mogelijk gegarandeerd wordt. Eigenlijk is het een checklist, waarmee de veiligheid wordt getoetst. Als alle vragen op de lijst met ja, worden beantwoordt, krijgt het desbetreffende bedrijf een certificaat. Zo simpel als het nu klinkt, is het echter niet. Er moeten vaak veel zaken op de werkvloer worden veranderd om aan de VCA richtlijnen te voldoen. En om zodoende zoveel mogelijk ongevallen en calamiteiten, te voorkomen. Niet alleen de aannemer of bedrijfsleider moet deze veranderde werkwijzen, mogelijk maken. Ook al het personeel moet de nieuwe regels gaan naleven, en daar gaat zeker tijd overheen. Om de veiligheid op een bedrijf of werkplaats zo groot mogelijk te maken, is het belangrijk, dat zoveel mogelijk medewerkers en werkgevers, de juiste papieren in hun bezit hebben.

Verschillende soorten certificaten

Omdat er op een bedrijf of werkplaats, veel verschillende functies worden bekleedt, zijn voor iedere groep, de voorwaarden anders. En zijn er dan ook verschillende soorten van het VCA certificaat te behalen. We kennen het B-VCA, dit staat voor: Basisveiligheid VCA, en is specifiek, gericht op de operationele medewerkers van het bedrijf. Vervolgens bestaat het VOL-VCA, wat betekent: Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Naast de doelgroep leidinggevenden is dit ook bedoeld voor ZZP’ers.

Als laatste is er ook nog het VIL-VCU certificaat. Dit staat voor: Veiligheid voor Intercedenten Leidinggevenden, en is bedoeld voor leidinggevenden en intercedenten in de uitzendbranche. Alle certificaten zijn 10 jaar geldig.

Lees tip:  Hoe kies je de juiste cursus Engels voor jou?

Hoe behaal ik mijn VCA?

Je kunt je certificaat behalen door een opleiding te volgen. Of je kunt je ervaring en kennis die je al bezit, laten gelden, en door bijvoorbeeld een introductieprogramma of training op je werk te volgen, op die manier je certificaat te halen. Bekijk samen met je werkgever, wat het beste bij jou past.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *