Hoe kan ik beleggen in CFD’s?

Contract For Difference (CFD) oftewel ‘financieel contract ter verrekening van het verschil’ is een tool om online mee te handelen in aandelen van multinationals, grondstoffen zoals olie, goud, zilver en graan, beursindices zoals AEX, Nasdaq, Dow Jones en DAX en valuta zoals dollars, euro’s en crypto’s.

Om een zogenaamde CFD-positie in te nemen sluit de belegger in feite een CFD-contract af met een CFD-broker. Dit contract slaat op een bepaalde onderliggende waarde van een belegging. CFD’s maken gebruik van het hefboomprincipe. Dat wil zeggen dat de belegger speculeert met de ‘onderliggende waarde’ van bepaalde effecten die niet in bezit zijn. De enige harde eis is dat je als belegger tenminste 10% van de onderliggende waarde op je CFD-account hebt staan. We kunnen ons voorstellen dat het even nu even duizelt. We zullen het verduidelijken met een fictief rekenvoorbeeld. Stel, je wil beleggen in aandelen van Amazon en deze aandelen kosten 150 euro per stuk. Je sluit een CFD-contract af voor 1.000 Amazonaandelen. Dat betekent dat je normaal gesproken 150.000 euro neer zou moet tellen. Met een CFD-contract heb je daar 10% van nodig, dus 15.000 euro. Maar alles wat gebeurt met de koers van die 150.000 euro aan Amazonaandelen zijn voor jouw rekening. Dus als het aandeel een paar procent stijgt krijg je die winst bij het beëindigen van het contract bijgeschreven. Maar als de koers daalt is het verlies ook voor jou. CFD-contracten worden over het algemeen kort aangegaan, meestal voor een dag of maximaal een week.

Beleggen met CFD’s kan heel lucratief zijn, maar het kan ook voor grote verliezen zorgen. Daarom is het belangrijk om je goed te laten adviseren en te kiezen voor gerenommeerde CFD-brokers. Je zou dan de keuze kunnen maken om te beleggen in CFD’s met ROInvesting. Maar ook met behulp van ETFinance leer je snel de ins en outs van het handelen in CFD’s. Veel brokers bieden tutorials en de mogelijkheid om een demorekening te openen. Hiermee kun je eerst oefenen met CFD’s voor je echt geld op het spel zet. Hoe kies je de ideale CFD-broker? Wij geven je handige tips waar je op kunt letten. 

Lees tip:  Cursus carstyling en tuning

Waarin wil je beleggen?
Natuurlijk is beleggen een spel van cijfers, maar ook van emoties! Waar voel jij je goed bij? Waar geloof je in? Nederlandse CFD’s zijn bij de meeste brokers te krijgen, maar als je wilt beleggen in buitenlandse CFD’s moet je wel even checken of een bepaalde broker die aanbiedt. 

Ben je een actieve belegger?
Het is logisch dat brokers gebaat zijn met veel transacties van hun klanten. Er zijn brokers die steeds goedkoper worden en betere service verlenen naarmate een belegger actiever handelt. Verdiep je daarom in de verschillende voorwaarden die brokers hanteren. 

Heb je ervaring met beleggen?
Voor beginnende beleggers is het belangrijk dat een broker veel educatietools heeft om te leren beleggen. Ervaren beleggers willen wellicht de mogelijkheid om grafieken te maken, technische analyses te interpreteren en tools om fondsen te selecteren. Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *