Hoe gaat een faillissement van je bedrijf in zijn werk

Ondernemers willen er liever niet aan denken en hopen natuurlijk dat het nooit zal gebeuren. Maar toch kan het bij iedere ondernemers gebeuren dat zijn of haar zaak failliet wordt verklaard. Hoe gaat dit precies in zijn werk en zijn er dingen die je hier zelf aan kunt doen? Wij geven hier meer informatie over op deze pagina.

Het failliet worden verklaard

Het kan gebeuren dat je niet meer aan betalingsverplichtingen kunt voldoen. In dat geval is het natuurlijk mogelijk om eerst de klant te vragen om later te betalen. Wanneer je meerdere keren niet kunt betalen dan kan het zijn dat partijen naar de rechter stappen. Ook daar kan worden bepaald dat je vertraging mag hebben op de betalingsverplichtingen, maar het kan ook zo zijn dat de rechtbank bepaald dat vertraging geen zin meer heeft en dat het niet gaat lukken om de betaling te voldoen. In dat geval kan een rechtbank jouw bedrijf als failliet verklaren. 

Een curator die wordt aangewezen

Wanneer dat het geval is dan zal er een curator worden aangewezen die als taak heeft om de bedrijfsmiddelen te verkopen en ervoor te zorgen dat de geldeisers alsnog worden betaald. Partijen als de Belastingdienst, het UWV en partijen voor gas en water hebben dan voorrang om de betalingen als eerst te ontvangen.

In geval van failliet verklaren wordt het vaak ook openbaar gemaakt, maar het kan zijn dat er wordt gekeken naar een mogelijke doorstart. Indien er wordt besloten om op een mogelijke doorstart over te gaan dan wordt het faillissement vaak niet openbaar gemaakt om zo imagoschade te voorkomen. 

Lees tip:  Alles wat je moet weten over de nieuwe drone EU-regelgeving

Zeker zijn van je zaak

Het is een lastig pakket om in te zitten en soms is het lastig om zelf te kijken naar welke stappen genomen moeten worden en het beste zijn voor je bedrijf. Verdiep je daarom helemaal in de werking van een faillissement. Je kunt hier meer lezen over faillissement voor zowel ondernemers als particulieren. Om er zo zeker mogelijk van te zijn kun je er een advocaat bij halen die is ervaren met faillisementen. 

Eenmanszaak of bv/nv

Een van de belangrijkste aspecten wanneer iemand failliet wordt verklaard is wanneer het bedrijf een eenmanszaak is of een bv of een nv. Bij een eenmanszaak is de eigenaar namelijk ook privé aansprakelijk. Dit kan vervelende gevolgen hebben. Bij een nv of een bv kan de schuldeiser alleen aanspraak maken of de bezittingen van het bedrijf en dus niet op prive zaken van de eigenaar. Lees hier ook nog meer over het aanvragen van een faillissement.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *