Er rusten belangrijke taken op een interim CFO

De toekomst is onzeker. Voor iedereen. Toch moet het strategisch management met deze onzekerheid rekening houden bij de ontwikkeling van de strategie en bij de beslissing over de “juiste” strategievariant. Het model van een “robuuste” onderneming biedt concrete aanknopingspunten voor het verbeteren van de weerbaarheid, de financiële veerkracht, financiële duurzaamheid en robuustheid van de strategie.

Succesvolle toename onderneming is vaak een doel

Eigenaren van ondernemingen willen het succes van hun onderneming het liefst duurzaam zien toenemen. De risico’s verbonden aan elke ondernemersactiviteit kan leiden tot crises die afbreuk doen aan het succes of, in het ergste geval, insolventie tot gevolg hebben. Veel mensen gaan niet graag om met onzekerheid en risico. Daarom kan men soms zelfs spreken van “risico-blindheid” in het (strategisch) bedrijfsmanagement.

In plaats van risicoblindheid is strategisch beheer van onzekerheid nodig. Onder de verantwoordelijkheid van het bestuur of de directie. Wat nodig is, is een strategische risicoanalyse en, op basis daarvan, een verdere ontwikkeling van de bedrijfsstrategie. Rekening houdend met de bestaande mogelijkheden en gevaren (risico’s), vooral de extreme economische risico’s.

Een fundamentele verbetering van de stabiliteit van een bedrijf en dus een vermindering van het risico van insolventie kan alleen dan slagen als de strategie dienovereenkomstig wordt aangepast. Het doel en de taak van een CFO moet zijn een systematische vergroting van de veerkracht en robuustheid van het business model en de strategie van het bedrijf.

Geen risicomijdende strategie

Het doel is niet om alle risico’s te vermijden, maar om het risico-rendementsprofiel te optimaliseren. Met inachtneming van gegeven veiligheidsdoelstellingen als beperking van het aanvaardbare risiconiveau.  Een hoge mate van overlevingszekerheid en dus een stabiele rating zijn voornamelijk het resultaat van een “robuuste” bedrijfsstrategie. In combinatie met een voldoende hoog risico-dekkingspotentieel (liquiditeit en eigen vermogen). Robuuste ondernemingen bezitten een strategie die financiële duurzaamheid – en dus kredietwaardigheid en overlevingskansen – waarborgt in de toekomst. Bovendien beschikken zij over adequate vaardigheden in het omgaan met kansen en de vele gevaren (risico’s). Om te voorkomen dat door over het hoofd geziene risico’s de bedrijfsstrategie in gevaar wordt gebracht. Of dat bij “ondernemersbeslissingen” verkeerde beslissingen worden genomen, waarvan de risico’s onjuist zijn ingeschat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *