We leven in een wereld waarin we onze kennis van Google en YouTube krijgen. En soms is dat ontzettend praktisch wanneer we kleine aanpassingen in het huis willen doen. Op andere momenten zorgt het voor levensgevaarlijke situaties. Zeker wanneer we bijvoorbeeld aan de slag gaan met stroom. In Zweden is dit bijvoorbeeld niet toegestaan zonder de juiste papieren. Dat roept de vraag op of het verstandig is om zonder cursus elektra aan het werk te gaan met de stroom in huis. Het antwoord: nee, dat is niet verstandig, ook niet als je heel erg handig bent.
Het gevaar van werken met elektra kennen we allemaal, toch?
Wanneer het gaat om de risico’s van zelf werken met stroom, wordt er vaak gewezen op stroomstoten en hoge spanningen die levensgevaarlijk uit kunnen pakken. Wat veel mensen vergeten, is dat de grootste risico’s ná de aanleg van het stroom groot worden. Zoals het risico op kortsluiting, het ‘laten vallen’ van de aarde bij het aansluiten van een nieuw contact of het creatief omgaan met de materialen.
Nu hoeft dit niet per definitie erg gevaarlijk of verkeerd te zijn. Maar je kunt pas echt de juiste oplossingen vinden wanneer je weet hoe stroom werkt, hoe je het kunt gebruiken en welke materialen je gebruikt op welke plek. Met een cursus elektra in huis kun je veel betere inschattingen en beslissingen nemen. Hierbij gaat het immers niet alleen om je eigen veiligheid, maar om de veiligheid van iedereen die in huis woont én de buren.
Weten wat je doet, dat biedt opties
Stel je voor dat je aan de slag wilt met het compleet verlichten van je tuin. Of je wilt de carport voorzien van een 380v aansluiting. Of de badkamer moet op een andere plek in huis komen te liggen. Dan moet je aan de slag met elektra. Weet je precies wat je doet, dan kun je veel makkelijker mogelijkheden zien. Zo weet je direct dat de groepenkast geschikt moet zijn voor het aansluiten van nieuwe groepen en weet je welke groepen geaard moeten zijn.
Dat maakt het niet alleen veiliger. Je herkent de mogelijkheden wanneer je aan de slag gaat en weet ook welk materiaal het best geschikt is om de klus te klaren.
Beter met een cursus elektra
Een cursus elektra vind je al vanaf € 1000 tot € 2500. Welke cursus elektra het beste bij je past, is afhankelijk van de mate waarin je aan de slag wilt gaan – of er zelfs je beroep van wilt kunnen maken.
