Zit je in het laatste jaar van je studie? Dan ben je nu vast druk bezig met je scriptie. Dit wordt ook wel de meest stressvolle periode van je hele studententijd genoemd. Een onderwerp kiezen, goede papers vinden en zelf iets gaan onderzoeken: je moet ontzettend veel doen. Het is dus ook helemaal niet gek dat je door de bomen het bos even niet ziet. Maar geen zorgen, wij hebben een aantal tips verzameld die je wellicht kunnen helpen bij het afronden van je scriptie. Maar ook als je nog niet begonnen bent (of als je misschien in september gaat beginnen) komen deze tips van pas.
Plannen, plannen en plannen
Aangezien je heel veel moet doen als je een scriptie aan het schrijven bent, is een goede planning wel zo handig. Maar toch hebben veel studenten hier nog moeite mee. Het begin is het moeilijkst, maar zodra je eenmaal bent begonnen, kom je al snel in een flow terecht. Maak een grove tijdsplanning door alle deadlines op een rijtje te zetten. Je wilt er natuurlijk niet eentje missen.
Als je dit hebt gedaan, kun je het beste een to-do-lijst per dag of per week maken. Schrijf alles op wat je die dag of week moet doen en streep het af als het klaar is. Dit geeft je namelijk ook motivatie om verder te gaan.

Durf om hulp te vragen
Heb je moeite met motivatie vinden? Of gaat het schrijven van je scriptie niet geheel van een leien dakje? Dan ben je echt niet de enige. Het lijkt misschien alsof iedereen om je heen met gemak een onderzoek opzet, maar in werkelijkheid struggelen heel veel studenten ermee. Als je een probleem ervaart, kun je het beste naar je scriptiebegeleider gaan. Maar wees ook niet bang om hulp van anderen te vragen. Er is tegenwoordig externe studiebegeleiding of scriptiehulp verkrijgbaar. Het wordt zelfs steeds populairder onder studenten van het HBO en de universiteit. Speciale begeleiders helpen je bij het proces en
beantwoorden specifieke vragen.

Tips voor de afrondfase
Is het eind van je scriptie (eindelijk) in zicht? Dan is het belangrijk om je scriptie nog even goed te checken voordat je het inlevert. Zo vergroot je de kans op een goed cijfer. Lees alles zelf nog een keer door en kijk of alle bronnen correct vermeld zijn. Je wilt natuurlijk geen plagiaat in je scriptie hebben staan. Check ook of de lay-out overal goed is. Ziet het er goed uit? Laat je scriptie dan nog een keertje lezen of nakijken door iemand anders. Zo weet je zeker dat je niet iets over het hoofd ziet.