drone

Alles wat je moet weten over de nieuwe drone EU-regelgeving

Vanaf 31 december 2020 zijn de regels voor het vliegen van drones overal in de Europese Unie gelijk geworden, zodat er duidelijkheid ontstaat en het makkelijker is voor je om met een drone in EU-landen te vliegen. De nieuwe regels zijn opgesteld om het luchtruim veilig te houden, maar tegelijkertijd meer ruimte te bieden aan innovatieve toepassingen waarbij drones gebruikt worden. Dit artikel zal daarom kort bij de nieuwe regels, zoals het EU-dronebewijs stilstaan. 

Gewicht is van belang bij het besturen van een drone

Wanneer je met een drone vliegt, is het gewicht van je drone van belang. Is deze zwaarder dan 250 gram, dan moet je deze verplicht registreren bij het RDW. Daarnaast moet je een vliegbewijs halen, wanneer je de drone voor recreatieve doeleinden gebruikt. Is je drone lichter dan 250 gram, dan moet je deze alleen registreren wanneer je een camera op je drone hebt. 

Beroepsvluchten voor de professionals

Steeds meer bedrijven gebruiken drones voor zakelijke doeleinden, zoals de wegenwacht. Maar ook voor losse acties worden drones ingezet, zoals inspecties, toezicht, zoek- en reddingsacties. Ook film- en televisiemakers werken vaker met drones. Met het gelijktrekken van alle regels rondom drones in de Europese Unie kunnen deze professionals meer met drones werken zonder obstakels.

Kennis krijgen voor je eigen veiligheid

Om ervoor te zorgen dat mensen veilig hun drones gebruiken in een lucht waarin het steeds drukker wordt, is besloten tot een opleiding, die vliegers van een drone boven de 250 gram moeten halen. Voor dit EU-dronebewijs moet je een kennistest over de regels afleggen en een vliegbewijs halen. Zo mag je bijvoorbeeld niet met je drone vliegen boven mensenmenigten en vliegvelden. Je mag alleen boven mensen vliegen, als je de opleiding gehaald hebt en de juist documenten op zak hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *