Waarom een ​​hoge mate van gevoeligheid je beste troef is op het werk

Hoogsensitief? Je grootste kracht ligt in die eigenschap. Als je een hoogsensitief persoon (HSP) bent, kan het moeilijk zijn om vooruit te komen in je carrière. Veelvoorkomende stressfactoren op het werk, zoals spreken in vergaderingen of feedback krijgen, kunnen al snel teveel voor je worden. Studies tonen zelfs aan dat werknemers met een gevoeligheid voor sensorische verwerking de neiging hebben meer stress te voelen dan hun collega’s die niet zo gevoelig zijn. HSP’s zijn gevoeliger voor prikkels en denken ook dieper en grondiger na over wat ze leren. Het is dus niet ongebruikelijk om te veel na te denken over beslissingen, jezelf voor de gek te houden omdat je langzamer werkt dan anderen, of jezelf veroordelen omdat je niet extravert en vriendelijk bent.

Als het er echt toe doet, ben je diplomatiek

Omdat je erg gevoelig bent, neem je meer tijd om na te denken voordat je spreekt. Deze neiging om na te denken alvorens te handelen is een teken van gevoeligheid voor sensorische verwerking. Dat betekent dat je je woorden met zorg kiest. Op de werkplek betekent dit dat je de dingen vanuit het oogpunt van verschillende mensen kunt bekijken en tactvol kunt communiceren, zelfs als deze dingen stressvol zijn.

Je hebt een geweldige geest om dingen te analyseren

Studies hebben aangetoond dat mensen die gevoeliger zijn actievere hersencircuits en neurochemicaliën hebben op gebieden die te maken hebben met hoe de geest werkt. Het HSP-brein neemt dus niet alleen meer informatie op, maar verwerkt het ook op een meer gecompliceerde manier. Mensen prijzen je waarschijnlijk op het werk voor hoe je de dingen vanuit verschillende gezichtspunten bekijkt, of het nu gaat om een ​​voorstel voor een nieuw businessplan of een teamuitdaging.

Lees tip:  Ontwikkel jezelf met deze tips

Niemand anders is zo zelfbewust als jij

Als HSP heb je een heel actief innerlijk leven en weet je waarschijnlijk veel over hoe je je voelt. Een reden hiervoor is dat een hoge gevoeligheid gekoppeld is aan een gen dat innerlijke ervaringen levendiger maakt. Ook al ben je misschien gewend aan dit niveau van zelfbewustzijn, het is nog steeds een enorm pluspunt voor je carrière. Mensen die een nauwkeuriger beeld van zichzelf hebben, presteren bijvoorbeeld beter op het werk en zijn beter in staat om hun leiderschapsstijl aan te passen aan de situatie.

Je bent goed in het vinden van manieren om dingen beter te maken

Vanuit een evolutionair oogpunt heeft het vermogen van HSP’s om signalen uit de omgeving op te pikken en dingen op te merken die minder gevoelige mensen missen, ze helpen betere beslissingen te nemen en vooruit te komen in gevaarlijke situaties. In de moderne wereld betekent dit bijvoorbeeld dat je altijd op zoek bent naar manieren om dingen beter te maken op het werk en met nieuwe ideeën komt. Het kan ook zijn dat jij degene bent die problemen opmerkt voordat ze groter worden. Dit kan je bedrijf veel tijd en geld besparen. Je bent een creatieve en inventieve probleemoplosser omdat je oog hebt voor kleine details.

Ben je HSP’er en wil je daar beter mee leren omgaan? ZoMa Opleidingen biedt diverse online cursussen waarbij jij leert hoe jij weer in je kracht kan staan. Of misschien wil je je juist verdiepen in jouw hoogsensitieve partner, dochter of vriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *