piano noten lezen

Wat is de moeilijkheidsgraad voor piano noten lezen?

Piano noten lezen klinkt misschien wel moeilijk. Maar dit hoeft het zeker niet te zijn. Ten eerste zijn noten op verschillende manieren worden opgeschreven. Voor meer professionele notaties wordt dit meestal op een notenbalk gedaan. Als je noten wilt leren lezen of meer serieus piano noten wilt lezen is het dus verstandig om jezelf bekend te maken met de notenbalk. 

piano noten lezen

Hoe werkt de notenbalk?

Om te weten hoe moeilijk het is om piano noten te lezen moet je natuurlijk eerst weten hoe de piano noten zijn opgeschreven. Piano noten zijn meestal genoteerd op een notenbalk. Deze notenbalk ziet er in principe uit als 5 horizontale lijnen dat parallel aan elkaar staan. Op, boven en onder deze lijnen worden de noten zelf neergezet. Deze plek van de noot zegt, tenminste bij de piano, welke toets je in moet drukken. Het bladmuziek voor piano heeft echter 2 notenbalken. Per rij worden er dus 2 notenbalken genoteerd. De bovenste notenbalk is meestal voor hogere tonen en wordt gespeeld met de rechterhand. De onderste is meestal voor lagere tonen en wordt gespeeld met de linkerhand. 

Is het moeilijk?

De moeilijkheidsgraad van piano noten lezen ligt voornamelijk aan het niveau. Ook voor leeftijd wordt hier anders naar gekeken. Noten worden namelijk op verschillende manieren genoteerd. Voor bladmuziek is dit op notenbalken, maar je kunt liedjes ook als letters opgeschreven zien worden. Als je dus geen noten kan lezen maar wel weet welk lekker welke noot is, dan kan je veel liedjes al lezen. Daarnaast is het lezen van noten op een notenbalk, en andere notatie manieren, te vergelijken met het leren van een andere taal. Zo klinkt het in het begin wel moeilijk, maar met genoeg tijd en oefening kom je er wel. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *