Veiliger werken als startende zzp’er

Als je als bouwvakker in loondienst meer wilt verdienen kan je om een salarisverhoging vragen of meer uren gaan werken. Eventueel kan je ook andere werkzaamheden uitvoeren, maar een van de beste manieren om meer geld te verdienen als bouwvakker is om zelfstandig te gaan. Als zzp’er werk je niet meer voor een baas maar voor jezelf. Dit heeft als voordeel dat het uurtarief dat je rekent aan een klant ook volledig naar jouw bedrijfsrekening gaat. De kosten moeten er dan natuurlijk nog wel vanaf, maar er is geen groot bedrijf die van jouw hard geleverde werk profiteert. Als vakman is het daarom altijd het overwegen waard om zelfstandig te gaan.

Veilig werken als zzp’er

Je kan wel direct naar de kamer van koophandel gaan en je inschrijven, maar er zijn nog wel een aantal zaken om rekening mee te houden nu je zelfstandig gaat werken. Alle klanten, middelen, administratie, boekhouding  en veiligheidsmaatregelen die een bedrijf normaliter voor je regelt, moet je nu allemaal zelf doen. Normaal gesproken doe je een VCA cursus via het bedrijf waar je werkt, maar daar moet je nu zelf achteraan, net als veiligheidskleding. Je bent nu verantwoordelijk voor jezelf, en als je een bepaalde klus wilt zal de opdrachtgever vaak ook een VCA diploma eisen. En een VCA basis zal niet meer voldoende zijn, als zzp’er heb je namelijk VCA VOL nodig.

Eigen administratie

Naast dat je nu zelf alle veiligheidsmaatregelen moet treffen moet je nu ook je eigen administratie doen. Je moet alle orders goed documenteren en opslaan, facturen verzenden en betalen en het belangrijkste, je boekhouding regelen. Je boekhouding is ontzettend belangrijk om goed bij te houden. Fouten in je boekhouding kunnen je namelijk een boete opleveren wanneer je controle krijgt. Ook is het van belang zodat je precies weet hoeveel belasting je moet betalen of terugkrijgt. Dit soort zaken nemen nog best wat tijd in beslag, iets waar je je nooit druk over hoefde te maken toen je in loondienst was.

Lees tip:  Binnen vier uur Sherry expert worden?  

Als je meer wilt verdienen, moet je dus ook meer werken. Je moet je eigen klanten regelen, je eigen administratie doen en je eigen veiligheidsmaatregelen treffen. Dit kost je wel wat uren werk extra, maar hierdoor verdien je wel altijd wat je waard bent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *