Zelfs als je het leuk vindt om nieuwe kennis op te doen, kan studeren een moeilijke en zelfs vervelende taak zijn. Niet alleen dat, maar beperkte cognitieve vaardigheden (geheugen, concentratie, emotionele regulatie) kunnen je zelfs nog verder weg duwen van je doel om je cursus vanbuiten te leren.
In deze tijden hebben mensen de neiging om verschillende methoden te gebruiken om inhoud gemakkelijker op te nemen, en een daarvan is naar muziek luisteren terwijl je studeert.
Het punt is dat het een averechts effect kan hebben, afhankelijk van verschillende factoren. Dus bij het maken van een afspeellijst voor studeren, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.
Zorg ervoor dat je in een goede stemming bent
Onze motivatie wordt vaak beïnvloed door onze stemming. Als jij je somber of angstig voelt, is het zeker dat je moeite zult hebben om al deze nieuwe informatie in je op te nemen.
Dus tijdens het studeren kan het spelen van liedjes die je hersenen op een positieve manier stimuleren je motivatie en je concentratievermogen vergroten.
Meditatie Muziek, New Age- of spa-muziek worden aanbevolen als je voor een belangrijk examen studeert, omdat ze je angst verminderen en je een kalmer gevoel geven. Tijdens de pauze kan je dan weer een Qmusic playlist opzetten om naar je favoriete hedendaagse muziek te luisteren zodat je weer helemaal opgewekt aan je studies kan beginnen.
Maar niet elk vrolijk nummer zal je aan het focussen zetten
Integendeel: als je een diepe band hebt met een paar nummers, kun je ze het beste bewaren voor een andere keer. Dit geldt voor zowel snelle als rustige liedjes.
Vermijd liedjes met teksten, vooral als je uitgebreid materiaal leest of een essay schrijft, omdat ze je kunnen afleiden. Experimentele of onvoorspelbare muziek kan ook een slechte beslissing zijn.
Op YouTube of Spotify vind je Lo-Fi Hip Hop-afspeellijsten die effectief kunnen zijn bij het studeren.
Klassieke muziek is je beste vriend
Hoewel dit genre waarschijnlijk niet tot je persoonlijke top 5 favoriet behoort, is wetenschappelijk bewezen dat muziek van artiesten als Mozart of Bach zo is gecomponeerd dat je hersenen positief reageren wanneer ze nieuwe informatie leren.
De toon en het gematigde tempo van deze nummers lijken onze hersenen te beïnvloeden, zodat het niet alleen je humeur verbetert, maar ook je vermogen om informatie vast te houden.
Er is zelfs zoiets als het Mozart-effect, een theorie dat luisteren naar Mozart jouw ruimtelijke en redenerende vaardigheden tijdelijk kan verbeteren.
Als muziek niet werkt, probeer dan wat ruis
Witte ruis is een doorlopend geluid met een lage frequentie dat op de achtergrond wordt afgespeeld.
Geluiden van de natuur zoals regen, watervallen of het getjilp van vogels kunnen eveneens helpen. Er zijn heel veel video’s die hierop zijn gericht op YouTube te bekijken, maar met apps zoals Noisili kun je je achtergrondgeluiden aanpassen zoals je maar wilt.
Binaurale geluiden bleken een speciaal effect te hebben op mensen met executieve functiestoornissen zoals ADHD, en ASMR kan ook helpen.